top of page
Foto van schrijverDrs. Viënne van Eijmeren

6 valkuilen van 'detoxen' (1)

Bijgewerkt op: 12 okt. 2020

(*Dit blogpost is in twee delen opgesplitst: deel 1 bevat de eerste drie en deel twee de laatste drie valkuilen.)


Sapbars die detoxkuren van 3, 5, of 7 dagen aanbieden zijn er genoeg. Alleen al in Rotterdam en omgeving kun je uit meer dan drie kiezen. Wat je krijgt zijn 6 flesjes sap naar huis opgestuurd met de boodschap: twee keer daags 1 flesje sap drinken. Echt leuk klinkt dit niet. Het lijkt simpel, maar als je niet weet waarvoor je het doet en waar je op moet letten, kan een zulke onbegeleide kuur al snel averechts werken. Waar je op moet letten en waarom het detox-programma van JuiceFeasting dé meest volwaardige én effectiefste detox is, lees je hier.


De 6 grootste valkuilen zijn:


1. Geen of onvolwaardige op- en afbouwdagen


Ik hoor van mensen dat zo een sapkuur toch wel heel zwaar is en niets zou hebben opgeleverd. Een grote teleurstelling is vaak, dat het cijfer op de weegschaal gedurende het vasten weliswaar gestaag afnam, maar na de vastenperiode weer dubbel zo hard aan het stijgen was. Dit kan voorkomen worden door een goede op- en afbouw van de detox, want je lichaam krijgt anders een te grote klap door opeens erg weinig energie binnen te krijgen. Na de sapkuur snakt jouw lichaam naar voedsel en je eetlust stijgt boven het jouw gemiddelde uitgangspunt van vóór de detox. Je lichaam wil namelijk nu alle energie opslaan die hij te pakken krijgt, als voorbereiding op een eventule volgende 'energiecrisis'.

Je gaat veel meer eten dan dat je eigenlijk nodig zou hebben. Zo komen niet alleen de kilo's die kwijt bent geraakt weer net zo snel bij, maar dan ook nog eens die extra energieopslag daar bovenop. Het is daarom belangrijk om de op- en afbouwdagen goed in te vullen. al voorbereiden op de sapkuur en kom je slanker en fitter dan ooit uit de detox.



2. Terugval in oude gewoontes


Iedereen kent het: met oudejaarsavond worden de goede voornemens weer uit de kast getrokken. Ja, nu is eindelijk de tijd gekomen: je wilt weer meer gaan sporten en gezonder eten. En dan begint maandag weer de nieuwe werkweek. Je ziet je collega's met die je altijd wel graag die vrijdagmiddagborrel doet. En hup daar is de trigger dan ook weer: je ziet de koffie-automaat en kan het niet laten om maar toch die koffie met suiker te nemen. Je merkt hoe snel je weer in je eigen gewoontes en routines terugvalt. Het maakt niet uit hoe mooi jouw doelen zijn.

Één van de moeilijkste dingen is het veranderen van gewoontes. Dit is een proces dat tijd nodig heeft en waarvoor de juiste begeleiding noodzakelijk is. Pas dan behaal je ook een échte verandering. Bij JuiceFeasting doe je niet alleen een detox, nee wij gaan ook jouw (eet)gewoontes analyseren en beoordelen. Vaak denken wij dat wij gezond bezig zijn, maar blijkt dat uit oog van een expert niet zo te zijn. Ik zie vaak goede intenties, maar door misinformatie of onwetendheid niet goed uitgevoerd. Ik help je stap voor stap bij het doorbreken van jouw ongezonde, ineffciënte routines en gewoontes, als jij er ook klaar voor bent. Zo maak je het échte verschil. Een totale mentale reset.


3. Geen verse, levendige sappen


Als je bij een sapbar een detoxkuur besteld krijg je de 18 flesjes sap in een doos voor je neus gezet. Elke dag een x aantal flesjes drinken is de gebruiksaanwijzing. De flesjes bewaar je in de koelkast. Wist je dat een sapje na vijf uur staan nog maar minder dan de helft van het vitamine C bevat? (1) En dat na acht uur staan zelfs helemaal geen vitamine C meer overblijft? (1) Wat blijft er dan nog na drie dagen over? Belangrijke enzymen, vitamines en secundaire plaatstoffen reageren met het zuurstof in de lucht en oxideren. Hierdoor gaat het anti-oxidatieve effect van de sapjes verloren. Bovendien worden de sapjes vaak ook niet met een slowjuicer bereid. Omdat het persen met een slowjuicer- zoals de naam al zegt- erg langzaam gaat, is het meestal niet geschikt en rendabel goenoeg om met een dergelijke methode een grotere hoeveelheid sapjes te produceren. Vaak wordt daarom ook voor een wat snellere 'sappersmethode' gekozen.

Nadeel daarvan is dat daarbij door de verhoogde wrijving warmte vrijkomt waaronder de kwaliteit van het sapje te leiden heeft. De sapjes hebben niet alleen door een dergelijke verwerkingsmethode, maar ook door de langere opslag hun vitaliteit verloren. Hoe kun je dan nog verwachten dat je cellen worden opgeladen met alle nodige vitamines, mineralen en enzymen?


Nieuwsgierig geworden naar de overige 3 valkuilen?

Lees dan hier gauw deel 2.

(het artikel verschijnt 23 november)







Referenties:

(1) Lanny Sapei, Lie Hwa, Study on the Kinetics of Vitamin C Degradation in Fresh Strawberry Juices, Procedia Chemistry, Volume 9, 2014, Pages 62-68, ISSN 1876-6196,

https://doi.org/10.1016/j.proche.2014.05.008.

(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1876619614000096)

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page