De vraag 'Is... gezonder of ...?' slaat eigenlijk nergens op!š¤«
Er bestaan namelijk geen ongezonde of gezonde voedingsmiddelen, maar alleen gezonde of ongezonde voedingspatronen.
Een of twee stuk taart per week in het kader van een gezond en volwaardig (plantaardig) dieet zullen je niet veel ongezonder maken.š
Maar ook: Een of twee appels per week in het kader van een slecht samengesteld en ongezond voedingspatroon zullen je niet veel gezonder maken.š¤
In ieder gezond voedingspatroon kunnen ongezonde voedingsmiddelen een plekje hebben. Het gaat altijd om de hoeveelheid. š
Dit mindset staat geheel in lijn met de wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding en het geeft ons de vrijruimte om niet losse voedingsmiddelen te demoniseren. Zo is het mogelijk om meer relaxt en niet te rigide om te gaan met voedselkeuzes, zodat je op lange termijn een gezond dieet met veel plezier kunt aanhouden.š
Een dergelijke insteek wordt door de Academy of Nutrition and Dietetics ook wel de āTotal Diet Approach to Healthy Eatingā genoemd. Het Voedingscentrum geeft ook aan dat het eten van voedingsmiddelen die buiten de Schijf van 5 vallen dagelijks en wekelijks mogen worden genuttigd.š
4 redenen waarom ook ongezonde voedingsmiddelen een plekje hebben binnen een gezond eetpatroon:
1ļøā£ Het helemaal-of helemaal-niet-denken
Het blijkt dat mensen liever horen wat wel gezond is om te eten, dan niet gezond is om te eten. Een overgroot deel geeft aan dat het het eten van favoriete voedingsmiddelen niet wel opgeven. En dat is ook niet nodig! Het helemaal- of helemaal-niet-denken levert een foutief beeld over wat een gezond eetpatroon kan zijn. Sterker nog, dit denkbeeld zorgt er juist voor dat wij ons angstig, hulpeloos of schuldig gaan voelen en voedingsadviezen gaan negeren.š±
2ļøā£ Iedereen reageert uniek
Niet iedereen reageert hetzelfde op verschillende voedingsmiddelen. Het kan zijn dat dat zakje chips voor de een ongezonder is dan voor de ander. De een heeft een hogere bloedsuikerpiek na hetzelfde voedingsmiddel dan de ander.šµ
3ļøā£ Meer gezond eten door ongezonde toevoegingen
Gezonde voedingsmiddelen kunnen door toevoeging van ongezonde voedingsmiddelen, zoals een beetje zout of suiker lekkerder smaken, waardoor het eten van meer gezonde voedingsmiddelen makkelijker wordt. De gezondheidsvoordelen van de groente wegen dat op tegen de eventuele nadelige effecten van het suiker of zout. š¤
4ļøā£ Wanneer een toetje op een bepaald moment 'gezonder' is...
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen een eventueel negatief effect van āongezondeā voedingsmiddelen teniet doen. Peulvruchten bijvoorbeeld kunnen zowel binnen dezelfde maaltijd als bij de daarop volgende maaltijd een bloedsuikerpiek verminderen. Het eten van witte rijst en tomatensaus samen met peulvruchten is dan gezonder dan alleen de witte rijst met tomatensaus. Of het bewerkte toetje met veel suiker kan na een maaltijd met peulvruchten āgezonderā zijn. Ook azijn heeft zo een bloedsuikerregulerend effect. š¤
Hebben jouw deze inzichten geholpen en denk je dat jouw maatje hier ook baat bij kan hebben?
Deel dan deze blogpost met hem of haar!
be healthy, be wealthyš±
Liefs, ViĆ«nne ā„ļøššŖš»
.
#voeding #gezondevoeding #gezond #gezondeten #gezonder #voedingsleer #voedingscentrum #voedingsweetjes #orthorexia #gedachten #gedachtes #plantaardig #gezondeetpatroon #ongezondeten #gezondeleefstijl #leefstijl #wetenschap #vegan #veganistisch #plantaardigeten #plantaardigleven #plantaardigevoeding #voedselkeuzes #gezondgenieten #bewustgenieten
Comentarios