top of page
Foto van schrijverDrs. Viënne van Eijmeren

Exclusief plantaardig 5-gangen menu

Bijgewerkt op: 12 okt. 2020

Of je nu een kerstmenu, een 21-diner of een vriendendiner op tafel moet zetten, dit plantaardige 5-gangen menu is van alle tijden waarmee 100% indruk gaat maken op anderen.

Het menu dat ik hier voorstel is voor zes personen. Je vind in de blog een koopknop van de Albert Heijn waarmee je gemakkelijk met één muisklik alle ingrediënten in huis haalt. Ook kun je via de link met één klik de hoeveelheden aanpassen naar een ander aantal personen. Bovendien zie je precies welke producten ik aanbeveel en gebruik in de recepten. Je kunt er dus op vertrouwen dat alles 100% vegan is.


Het beste kun je alle gerechten van te voren klaar maken, zodat je op het moment zelf alleen nog maar gerechten hoeft op te warmen en je zelf ook kunt genieten van de avond. Veel plezier met het na-koken!


Via onderstaande koopknop kun je alles makkelijk in huis halen, zonder daarvoor uit de deur te hoeven.


Starter

Antipasti van aubergine en courgette


Benodigdheden:

1 Souq Pita brood Volkoren

2x Gegrilde paprika hummus van Holie (zie koopknop)

1 Souq rozen harissa

1 kg aubergines

1 kg courgettes

2 teentjes knoflook

1 rode peper

1 bakje koriander

1 TL cayennepeper

zeezout

Bereidingswijze:


1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Was de aubergine en courgette goed en snijd deze in plakjes. Snijd ook de rode peper in kleine stukjes.

3. Leg de plakjes aubergine op keukenpapier en strooi wat zeezout er over heen. Laat de aubergine voor 10 minuten uitlekken op het papier.

4. Neem dan de aubergine en knijp de rest van het water eruit.

5. Doe wat olijfolie, cayennepeper en stukjes rode peper in een kom en marineer daarin de aubergine en courgette.

6. Neem een grillpan of een keukenpan en bak de aubergine en courgette daarin tot dat ze goud bruin zijn.

7. Laat de aubergine en courgette afkoelen.


Zodra de gasten er zij leg je het pita brood in de oven.

Serveer de antipasti samen met het warme brood, de hummus, een schaaltje harissa en fijngesneden koriander op een grote plank.

Dit plaatje dient er inspiratie en hoeft niet per se het uiteindelijke resultaat weer te geven.


Voorgerecht

Frisse salade met spliterwten


Benodigdheden:


250 gram AH biologische spliterwten (een nacht geweekt in water)

1 komkommer

160 gram Chinese kool

160 gram sperziebonen

150 gram bleekselderij

1 handje munt, vers

1 handje koriander, vers

1 handje geroosterde pompoenpitten


Voor de dressing:

1 EL gemengde noten pasta

1/2 EL mosterd

sap van één citroen

2EL balsamico azijn

160 ml lijnzaadolie

evt. 1 EL dadelstroop


Bereidingswijze:


1. Kook de spliterwten beetgaar en zet ze apart om af te koelen.

2. Halveer de komkommer en verwijder de zaadlijsten. Snijd vervolgens in kleine blokjes.

3. Was de Chinese kool, sperziebonen en bleekselderij en snijd deze in kleine blokjes.

4. Blancheer de Chinese kool 1 minuut en de sperziebonen en bleekselderij 3 minuten in koken water. Spoel de groenten af met koud water en laat het uitlekken.

5. Meng de ingrediënten voor de dressing met elkaar. Hak de koriander en de munt grof.

6. Meng in een grote kom de groenten met de spliterwten, de dressing en de verse kruiden.

7. Garneer met de geroosterde pompoenpitten.

Dit plaatje dient er inspiratie en hoeft niet per se het uiteindelijke resultaat weer te geven.

Tussengerecht

Geroosterde paprika-amandel soep


Benodigdheden:

2 zakjes AH biologisch robuust pompoenbroodjes

1 zakje AH hutspot groente

200 gram prei

200 gram bleekselderij

200 gram venkel

2 zakjes buitenbeentjes paprika

4 teentjes knoflook

250 g witte amandelen, geroosterd (je kunt ze zelf in een droge koekenpan kort roosteren)

Scheutje olijfolie

3 EL tahin

Peper en zout

1 bouillon blokje

3 L water


Bereidingswijze:

1. Breng de bouillon blokjes in kokend water en laat ze oplossen.

2. Maak de groente schoon en snijd deze in blokjes.

3. Fruit de groenten, knoflook en rode paprika in wat olijfolie in een grote pan.

4. Giet hierbij de bouillon totdat de groenten net onderstaan.

5. Kook de soep ongeveer 20 minuten en voeg de geroosterde amandelen en tahin toe.

6. Doe de broodjes in de oven.

7. Pureer de soep totdat deze mooi glad en romig is. Voeg eventueel nog wat bouillon toe wanneer de soep te dik is.

8. Breng op smaak met peper en zout.

Dit plaatje dient er inspiratie en hoeft niet per se het uiteindelijke resultaat weer te geven.

Hoofdgerecht

Paddenstoelenstoof met haveroom


Benodigdheden:


1 zakje AH Biologisch Rijst granen

200g shiitake

200g oesterzwammen

250g bruine champignons

50 ml rode wijn

2 pakjes Oatly Cuisine bio (haverroom)

30g tomatenpuree

20g knoflook

5g paprikapoeder, gerookt

1 bakje gesneden ui

1 bakje gesneden rode ui

Wat overgebleven bouillon van de soep

2 EL olijfolie


Garnering:

1/2 bosje tijm, vers

1/2 bosje rozemarijn, vers

1/2 bosje bladpeterselie, vers


Bereidingswijze:


1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Snijd de uien in grove blokjes van ongeveer 1 cm en hak de knoflook fijn.

3. Bak de uien en de knoflook in de olijfolie voor ongeveer

5 minuten.

4. Verzamel ondertussen de paddenstoelen en besprenkel met olijfolie. Voeg peper en zout toe. Rooster ze vervolgens

8 minuten in de oven.

5. Voeg het paprikapoeder en de tomatenpuree toe aan de

ui en knoflook en laat voor 5 minuten op laag vuur ontzuren.

6. Kook de rijstgranen volgens de verpakking in 10 min beetgaar.

7. Voeg de haverroom, rode wijn en wat overgebleven bouillon van de soep toe e laat in 5 à 10 minuten tot een jus koken.

8. Haal de paddenstoelen uit de oven en voeg toe aan de jus.

9. Serveer het geheel met verse tijm, rozemarijn en bladpeterselie.

paddenstoelenstoof
Dit plaatje dient er inspiratie en hoeft niet per se het uiteindelijke resultaat weer te geven.


Nagerecht

Appel-peren compote met crunchy


Benodigdheden:


6 appels van het seizoen

6 peren van het seizoen

1 TL kaneel

500 ml water

100g havervlokken

100g gemengde noten

100g rozijnen

100g gedroogde cranberries

200ml dadelstroop


Bereidingswijze:


1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Schil de appels en peren en snijd deze in partjes.

3. Meng de kaneel, cranberries en rozijnen met de appels en peren.

4. Vul een pan met het water en voeg de appels en peren toe.

5. Laat het geheel op een laag vuur stoven totdat de appels en peren zacht zijn.

6. Meng de havervlokken, gemengde noten en dadelstroop en rooster dit 10-15 minuten in de oven op 180 graden.

7. Serveer de crunchy bovenop de compote.

Dit plaatje dient er inspiratie en hoeft niet per se het uiteindelijke resultaat weer te geven.

Om het voor jezelf makkelijk te maken, heb ik via onderstaande knop direct het boodschappenlijstje voor dit 5-gangen vegan diner samengesteld. Je hoeft alleen op de knop te drukken en kunt zo online bij ah.nl bestellen en je boodschappen laten bezorgen. Praktisch, hé?


Maak van je volgend diner een feest!

Veel plezier met koken!


Ben je begonnen met plantaardig eten, maar je hebt geen idee waar je op moet letten?


Twijfel je over wat je moet suppleren?


Voel je je moe en futloos ondanks dat je plantaardig eet?


Wil je meer energie?


Verlang je naar duidelijkheid?


Dan is de 8-weekse cursus Écht (w)eten op je lijf geschreven!


Stel je voor, je kunt volledig gerustgesteld met de juiste wetenschappelijke informatie en praktijktips jezelf en je kinderen meer of volledig plantaardig voeden zonder bang hoeven te zijn dat belangrijke voedingsstoffen gemist worden of dat je inspiratieloos in de keuken staat.

Wil je meer weten of je aanmelden?
Dat kan hier!

Mocht je onzeker zijn of Écht (w)eten bij past op dit moment, schroom dan niet en stuur mij dan een mailtje naar vienne@academyforhealth.nl en wij plannen een momentje in om samen te sparren!

Liefs, Viënne



957 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page