Overal was het op instagram te zien: De appie heeft nieuwe plantaardige producten.
Echt een geweldige zet van deze grote supermarktketen. Ook een teken daarvoor dat het het waard is om te investeren in het uitbreiden van het aanbod van plantaardige alternatieven.
Gezondheidsbewuste mensen kiezen steeds vaker voor het plantaardige alternatief.
En nu dat dit assortiment in supermarkten aan het uitbreiden is, wordt dit een steeds makkelijkere keuze!
Er is echter ook een 'downside': Het vervangen van dierlijke door plantaardige alternatieven hoeft niet altijd zo te zijn dat het plantaardige product per se gezonder is en dezelfde voedingsstoffen bevat dan het dierlijke equivalent.
Ik vind het daarom belangrijk om ook te kijken naar de ingrediënten en de voedingsstoffen.
Dat het product een verantwoorde keuze is wat betreft het milieu en dierenleed, is duidelijk. Maar is het ook een betere keuze als het gaat om de voedingsstoffen?
Passen de producten binnen een gezond en volwaardig plantaardig eetpatroon?
Even voordat ik begin:
Besef je dat in principe IEDER plantaardig product past binnen een gezond dieet.
Waarom dat zo is, lees je in de blogpost 'Er bestaan geen ongezonde voedingsmiddelen'.
AH verse lasagne groente
Deze lasagne bestaat uit 71% groente-saus, courgette- en aubergineplakken en 1,6% plantaardige rasp. Klinkt heel gezond op het eerste gezicht. Laten we naar de ingrediënten kijken. Het blijft een kant-en-klaar-product, dat aan de ingrediënten te zien is. Het goede nieuws: de lasagne bestaat idd voor het grootste deel uit groente. Dat er zoetmiddelen in de vorm van glucosestroop en interstroop wordt gebruikt, wordt ik niet blij van. Maar als je kijkt naar hoeveel het is, valt het ook weer mee: 0,2 g per 100g. Dat is voor een heel portie 0,9 g suikers. Even om te vergelijken: een banaan bevat ongeveer 10 g suikers. Dat er als kokosolie wordt gebruikt, zit mij ook niet helemaal lekker. Kokosolie is een van de weinige bronnen van verzadigd vet binnen een plantaardig dieet en moet zo veel mogelijk vermeden worden. Meer over het thema kokosolie kun je lezen in het ebook De Plant-Warrior Challenge: Winter/ Spring edition. Je ziet het ook aan de voedingswaarde: 0,5 g verzadigd vet per 100g. Met een portie krijg je dus 2,35 g verzadigd vet binnen. Is dat veel? Nee, als je het vergelijkt met de 'normale' lasagne: daar zit 2,6g verzadigd vet per 100g in.
Het is bovendien jammer dat er olijfextract, koolzaad en kokosolie wordt gebruikt in plaats van olijfolie. Dit is, denk ik, gedaan, omdat olijfolie duurder is.
Ja, er zit ook behoorlijk wat zout in. Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te gebruiken. In dit portie lasagne alleen zit bijna 3 gram zout. Of het gejodeerd zout is en dus nog potentieel een goede bron van jodium kan zijn, staat er niet. De dierlijke variant bevat trouwens gemiddeld iets minder zout.
Tot slot: Er is vitamine B12 toegevoegd! Hoeveel dat precies is per 100g is niet aangegeven. Ga er van uit dat dat ongeveer even veel als wat een dierlijk alternatief zou leveren.
Kortom, deze lasagne is een milieuvriendelijkere, diervriendelijke en gezondere keuze wat betreft verzadigde vetten en hoeveelheid groente.
AH Plantaardige Plak
Yes! Eindelijk een vegan alternatief voor kaas! Voor oude kaasliefhebbers een echte uitkomst. Of deze qua smaak in de buurt komt van kaas, kan ik niet zeggen. Wel wil ik je laten zien hoe gezond of ongezond dit product is om dagelijks op je brood te doen.
Laten we eens naar de ingrediënten kijken. Waar ik blij van wordt, is dat er geen suikers eraan toegevoegd zijn. Dan is het geweldig dat ook hier vitamine B12 in het product verwerkt is. Als zuurteregelaar wordt calciumcitraat gebruikt. Je zou denken: dit kan een goede bron van calcium zijn. Alleen de hoeveelheid die wordt gebruikt is te verwaarlozen helaas. Echte kaas is een betere bron van calcium. Wat jammer is, dat hier ook kokosolie wordt gebruikt. Wel begrijpelijk want deze olie is vast bij lagere temperaturen, waardoor dus ook de plakken lekker stevig blijven. Alleen voor de gezondheid is dit niet best: 18g verzadigd vet per 100g! Een plak is 20g, dus 3,6 g verzadigd vet. Echte kaas bevat bijna net zo veel verzadigd vet (20g per 100g)!
En hoe zit dat met eiwitten? Je ziet dat het plantaardig alternatief slechts 0.5g eiwitten per 100g bevat, terwijl echte kaas 23g eiwit per 100g bevat. Geen goede bron van eiwitten dus! Hummus is dan met gemiddeld 7 g eiwit per 100g een veel betere keuze. En wat betreft zout: Ook de plantaardige variant bevat net zo veel zout als echte kaas.
Kortom, deze plantaardige plak, zoals deze door de AH wordt genoemd, is geen goed alternatief voor de dierlijke variant wat betreft de voedingswaarde. Wel uiteraard voor het milieu en de dieren!
AH Plantaardig Verse Haverdrink ongezoet
Je hebt deze vast wel eens gespot en misschien ook al een keer uitgeprobeerd. Deze haverdrink staat namelijk al een tijdje in het koelschap. Maar hoe gezond is deze nu écht? Ik ben tevreden over de ingrediënten die ik zie: geen toegevoegde suikers, geen grote hoeveelheid zout, geen ongezonde vetten. Waar ik ook blij van word is dat er calcium, vitamine B12 en D2 is toegevoegd. Zo kun je deze drink qua voedingsstoffen goed vergelijken met zuivel.
Met 0,1 g verzadigd vet per 100 ml, zit er in deze haverdrink 10x minder verzadigd vet dan in halfvolle melk.
Omdat deze drink van haver gemaakt is, bevat deze ook meer koolhydraten en minder eiwitten dan koemelk. Als een goede eiwitbron kun je dus dit plantaardig alternatief niet zien: 0,4 g eiwit per 100 ml. Melk bevat gemiddeld 3,5 g eiwit per 100 ml. Bij het productieproces van haverdrink wordt de haver gefermenteerd waarbij van nature suikers ontstaan. Vandaar ook de heerlijke zoete smaak. Die suikers zijn echter ook terug te vinden in de voedingswaarde: 3 g per 100 ml. Een glas van 250 ml kan dus al gauw 7,5 g suikers bevatten. Bijna net zoveel als in een banaan. Melk bevat trouwens ook van nature suikers. Maar dan niet in de vorm van fructose, maar in de vorm van lactose. Per 100ml zitten er 4,5g suikers in melk. Dus wat betreft hoeveelheid suikers zijn beide producten vergelijkbaar.
Tot slot: Helaas is er geen jodium aan de haverdrink toegevoegd. Melk is wat dat betreft een betere bron. Aan de ene kant dus een goed alternatief voor melk wat betreft vetten en de vergelijkbare hoeveelheid vitamines en calcium, maar aan de andere kant vanwege het lage gehalte aan eiwitten en het ontbreken van jodium geen optimaal alternatief. Milieu, dierenleed, ongezonde stofjes (verzadigd vet, cholesterol, verontreinigingen, etc) in melk, daargelaten.
AH: Plantaardige Cashewspread
Geweldig! Eindelijk meer afwisseling voor op brood; die hummus kan ik al niet meer zien of ruiken, hoor ik je denken.
Ik ga je niet teleurstellen, want de ingrediënten zien er goed uit.
Er zit inderdaad voor het grootste deel cashew in, zoals dat de buitenkant van het product zou vermoeden. Naast een paar E-nummers (het melkzuur is niet afkomstig van melk, trouwens), die niet gevaarlijk zijn, zit er alleen cashewnoot en zout in.
Als je kijkt naar kant-en-klare hummus: Daar wil nog eens vaak suiker en ongezonde vetten inzitten. Wat betreft het zoutgehalte, is ook deze spread te vergelijken met de hoeveelheid zout die in kant-en-klare hummus zit. Cashewnoten zijn gezond: ze bevatten veel goede vetten, vitamine B6, ijzer en magnesium. Hoewel voor veganisten noten ook een bron van eiwitten zijn, is echter de hoeveelheid eiwitten die je terugvindt in hummus veel groter.
Past deze spread binnen een gezond en volwaardig plantaardig dieet? Ik zou zeggen van wel.
De variant met japaleno bevat wel toegevoegde suiker: 1g per 100g. Per portie van 15g is dat dus ongeveer 0,15g, wat erg weinig is. Dus voor de afwisseling kun je ook wel eens deze variant nemen. En deze als de havervariant? Die zou ik laten staan. Want daar is kokosolie eraan toegevoegd. Ook is deze niet zo voedingsstofrijk: veel minder eiwitten en geen gezonde vetten. Dan kun je veel beter je portie havermout eten: meer vezels, eiwitten, vitamines en mineralen.
Ik zal hiervan een deel 2 maken met andere producten die ik tegenkom.
Comments